Rabu, 4 Februari 2009

URGENT !!!

Saya mohon benar2 dgn sangat besar hati agar kepada para pengunjung yang mempunyai petua dan tips untuk mengelakkan kamera DSLR rosak di kawasan yang sangat sejuk. Saya meminta pertolongan tips ni sebab tidak lama lagi akan mengikuti pendakian gunung Kinabalu, dan pertama kali ni saya cuba membawa DSLR bersama, tetapi setelah dengar pot pet dari kengkawan yang mengatakan bahawa BAHAYA bawa kamera kesana, maka saya ter"fobia" sedikit sebab saya sangat sayang kamera saya, tetapi bila fikir dua kali , kenapa banyak gambar2 cantik hasil dari kamera2 dslr sebelum ni yang diambil dari puncak ? maka dgn andaian tersebut, saya pasti ada cara yang selamat untuk menggunakan kamera Dlsr d puncak nanti, saya tau bahawa suhu diatas boleh mencecah ke 4 darjah celcius ...

maka dengan ni saya mohon kepada anda yang punyai tips dan pengalaman agar kongsikan bersama ... ma kaseh saya ucapkan buat yang beri tips dan GOD BLESS .. amin



17 ulasan:

  1. Hi Gidong...
    Apa yang sya tahu kalau sejuk, then after kena angin yang panas or tangan kita, ada condensation di dalam yang bulih kaih rusak sensor dslr.. sensor macam filim bah tu kan.. so ada urang cakap mo bungkus sama kain sebagai penebat haba..
    tapi masalah dia lagi kan.. kalau ko di atas gunung lama masa dia.. mungkin tidak juga ada condensation, tapi time ko sdh turun tu bah yg bikin takut..
    Kamera or lens ko sejuk kan, sebahagian besar dalam tu cermin and kaca.. yang senang mo kena fog..

    Haha..tapi ada juga orang cakap, nikon ok kalau bawa p gunung bah..hehe.. cuma time ko tidak ada mo shoot, simpan dalam beg, kijap lagi masuk dalam balik lorr.. kalau tidak pandai jammed kamera..

    Also kalau tmpt sejuk, bateri cepat habis, so ko bawa extra batteries loh.. takut menyesal tiak dapat tangkap gambar banyak hehe..

    sya ada baca ni..
    ko bca lah...

    http://www.travelmuse.com/community/blogs/photography/2009/01/12/6-hot-tips-for-cold-weather-camera-protection

    BalasPadam
  2. info khas saja... sekarang suhu di laban rata ialah 9 darjah Celsius..

    pasal camera dslr sa kurang pasit... :)

    BalasPadam
  3. btw.... pusing2 tejumpa article yang berkaitan dan mungkin membantu..

    http://www.wesay.com/Photo_Tips/1512009_67412358/1/

    BalasPadam
  4. Joni - Tekiu bro atas info nya.

    Kuai - Pounsikou, buli lah kita berabis ambil gambar nanti kalau kamera selamat kan hehe

    BalasPadam
  5. haha... mantap dan bergaya dapan kamera satu kemestian.. wakakaka... tu pun kalo nda stanga mati kapanatan..

    gud lak!

    BalasPadam
  6. Hai, thats right hari tu my dslr lens rosak due to temperature -6celcius, cuma lepas saya masuk bilik hotel. B careful ada special cover untuk amik lens kalo temp below 5 degrees. I still have the cover sy rasa. Sini sya rasa susah mau beli tapi di KL ada jual. sya cari if ada u can borrow dulu... rgds. Jo

    BalasPadam
  7. Kuai - tataps bergaya walaupun kapanatan bah ...

    Johan - wah ada urang mau kasi pinjam kaber keselamatan ni .. bagus wo .. macam mana mau ko kirim tu ? hehe kan bagus kalau ada, nda perlu risau kamira rusak hoho

    BalasPadam
  8. Dong, simpan camera dlmbeg plastik disebabkan kondensasi.Kondensasi=air. Air akan memusnahkan DSLR cam kamu. Jika kondensasi berlaku pun, ia berlaku dlmbeg itu. Keep warm jugak. Only take pics bilaperlu.Lepas tangkap,trus masuk dlm beg. jangan lupa! If not..hangkang!! Cam dslr itu byksensors yg amat sensitif. Jika kondensasi berlaku,buka bateri, memory card & lens cap. Simpan dlm suhu bilik. Tidak buli ambik gambar lagi lepas tu sebab suhu sejuk akan trus merosakkan camera. Selama-lamanya..tapi buli bikin.. tp beli murah beli yg baru.

    BalasPadam
  9. Junior - bah saya kena bawa beg plastik laini. Baik lah, akan saya laksanakan demi kamera.

    BalasPadam
  10. Hello Gidong.. Yes.. semua komen yang ko dapat tuh memang berguna.. saya cuma buat nasi tambah jak la.. di atas gunung sejuk dan berair... pendek kata, bawa plastik untuk cover masa ambil gambar, lopot ko punya kamera macam lopot baby supaya dia selalu panas.. u have 2 be like cowboy menimbak pistol.. keluar cepat, masuk cepat hehehe.. Anyway, just enjoy taking pictures sono.. ;-)

    BalasPadam
  11. Jack - pounsikou bro ... saya mau cari plastik laini dulu.. plastik tabal2 utk kaber hehe

    BalasPadam
  12. dong, bukan setakat kondensasi ja ko mau jaga, apabila keadaan cuaca tidak mengizinkan., contohnya hujan, keadaan akan bertambah teruk, dan itu sungguh merbahaya...dan yg paling menakutkan, kamera terjatuh dari atas puncak pi bawah, menanggis darah pun ia tidak berguna lagi, jadi, berhati hati la dengan camera mu yg canggih iteww..jan la terlalu excited sehingga mengabaikan pekara2 penting...iaitu berdoa....gitewwwwww...ok ka bahasa melayu saya?...sa bukan mau bagi tips ni, sekadar praktis penulisan bahasa melayu sahaja...salamat tinggal buat masa ini....wakakakakakaka

    BalasPadam
  13. Cisss punya gundul .. kitapui ... nda lah bah sa pakai kalau ujan , dan tak kan mau p kasi jatuh .. cisss

    BalasPadam
  14. ada sy terbaca dia bilang jaga tu kamera mcm jaga org mengandung kekeke...so faham2lah itu kan

    BalasPadam
  15. Lumis - baiklah ... haha mcm pernah ja ko ni huahahaha

    BalasPadam
  16. Alaa gidz.. bw jak silica gel, boleh kurangkan kelembapan masa simpan camera n pertumbuhan fungus pada lens..

    anime43@hotmail.com

    BalasPadam