Sabtu, 30 Januari 2010

HOPE FOR HAITI NOW


Sudah banyak kali saya mendengar lagu HALELLUYAH dlm banyak versi yg lagu asalnya oleh Leonard Cohen dibuat dlm banyak versi dan lenggok tetapi bila saya dengar lagu ni dirakam semula utk album khas utk mengutip dana mangsa gempa di Haiti dgn jodol HOPE FOR HAITI ianya lebih berkesan, jiwa dan semangat lagu ni lebih kuat berbanding dari versi versi yang pernah ada, lagu ni dinyanyi kan dengan penuh emosi hanya dgn akaustik gitar oleh JUSTIN TIMBERLAKE dan MATT MORRIS ... dinyanyikan dgn penuh emosi tanpa banyak lenggok dan nada tinggi, falseto yg "menyeramkan" selama 20 saat di penghujungnya sgt2 membuat saya tergamam kerna biasa dengar lagu ni dinyanyikan dgn nada nada tinggi ( cth versi Alexandra, Stan Walker, Lisa ), dgn mengenangkan bagaimana sadisnya ratusan ribu orang meninggal dlm masa yang singkat sgt memeritkan .. DAN JIKA ANDA TDK PUNYA SEDIKIT "RASA" belas kasihan terhadap hal ini THEN YOU'RE DEAD INSIDE ...




Juga bila saya mendengarkan lagu Jennifer Hudson bertajuk LET IT BE .. memang nak nanges saja rasanya ... aduiiiii

Coldplay dengan lagu A MESSAGE kepada lagu LIFT ME UP nyanyian Christina Aguilera kepada cover lagu Better Than Ezra bertajuk BREATHLESS nyanyian Taylor Swift dan list2 seperti :

Alicia Keys - Prelude To Kiss
Bruce Springsteen - We Shall Overcome
Stevie Wonder - Time to Love / Bridge Over Troubled Water
Shakira - I'll Stand By You (ft the Roots)
John Legend - Motherless Child
Mary J. Blige - Hard Times Come Again No More (ft the Roots)
Sting - Driven to Tears
Beyoncé - Halo
Sheryl Crow, Kid Rock & Keith Urban - Lean On Me
Madonna - Like a Prayer
Emeline Michel - Many Rivers to Cross
Dave Matthews & Neil Young - Alone and Forsaken
Wyclef Jean - Rivers of Babylon / Yele (Medley)
Jay-Z, Bono, The Edge & Rihanna - Stranded (Haiti Mon Amour)

huhuhu makin rasa hiba bila setiap lagu2 dlm album ni mempunyai kekuatan yg cukup perit utk mengambarkan betapa kita perlu prihatin terhadap mangsa keadaan seperti yang berlaku di Haiti ...


5 ulasan:

  1. d mana sya buli beli ni? Huhu.. cedey..

    BalasPadam
  2. Ya.. very sad news... terhingin pula dengar lagu2 tu.. ^_^

    BalasPadam
  3. Gol nanti saya bagi ko copy lah :-(

    Cath J - ya bah memang sedey huhu

    BalasPadam