Jumaat, 21 November 2008

JANGAN MENILAI SESEORANG DARI LUARAN NYA

JANGAN MENILAI SESEORANG DARI LUARAN NYA

Photobucket

Seperti biasa tadi pagi saya turun dari rumah ke bustop utk tungu bos saya, jaraknya perjalanan dari rumah ke bustop lebih kurang dalam 500 meter, semasa dlm perjalanan tersebut, tiba tiba ada seorang lelaki yang lagaknya sedikit mencuriga sebab begitu cepat dia dtg menghampiri dari belakang, saya kebiasaannya memang jalan dengan laju sebab dah terbiasa ( jalan yang hampir berlari bg org lain hehe ) , jadi dlm hati saya mula buat penilian dan mulai men’judging” org tersebut, ya dari pakaiannya saja kelihatannya bukan dari kalangan orang baik2 ( ni lah resam manusia, menilai org lain dari luaran ), malah lebih mencurigakan dia semakin laju mengekori saya dari belakang, dan dari mukanya juga saya sempat nge”judging” yang dia ni mesti serpihan dari budak2 penghisap gam dan yang sewaktu denganya ( lihat betapa prejudisnya saya hanya kerna diekori tanpa tau hal sebenarnya ) ..

Kemudian lebih kurang udah mau sampai dalam 100 meter lagi org tersebut sudah berada di samping saya sebab dia sedikit berlari kearah saya, tetapi apa yang mengejutkan dan memberi pengajaran saya pada masa itu adalah semasa dia menunjukkan beg laptop saya yang terbuka dimana digital kamera dan sony portable hardisk audio player yang berkapasiti 120gb terdedah dan hampir terjatuh, syukur saja tidak jatuh dari tempatnya, malah pendrive dan charger hp juga terdedah begitu saja, kata2 org tersebut sangat ringkas tetapi berjaya memalukan ( ego dlm diri saya, malah menyedarkan saya utk tidak prejudis ) … dia bercakap saya dlm loghat bahasa rungus “NOLIHUAN NU MENGURUS” sambil telunjuknya diarahkan ke beg laptop yang saya “sandang” .. betapa saya terkesima dan WOW pasal tu pula org tadi “mencurigakan” sebab dia ingin menolong saya …

Saya terus mengucapkan terima kasih pada org tersebut dan saya salam dia lagi, dia hanya tersenyum dan berlalu pergi … Itulah pelajaran dari apa yang berlaku tadi pagi, saya harap kita juga dapat belajar dari peristiwa ini, bila ada keadaan yang mencurigakan, jangan kita terus membuat kesimpulan bahawa pasti itu hal yang “buruk” tetapi kita lihat secara keseluruhannya dahulu dan lihat hasil dan kesan dari keadaan tersebut, yang pentingnya kita belajar untuk tidak menge”judge” seseorang dari sifat luarannya …. Semoga TUHAN memberkati org tersebut ..

Dan selamat berhujung minggu buat semua pengunjung blog gidong noumad.


16 ulasan:

  1. Memang betul tu bro..kadang kala kita cepat menilai seseorang tu dari luaranya sahaja,walhal org yang berpakaian cantik dan kemas itu mungkin lebih teruk hati dan perangainya (tp bukan semua lah)...
    Happy weekend..

    BalasPadam
  2. Yang ni paham boleh baca. Nasib baik tak hilang. Kita asyik ckp ramai org jahat kat keliling kita, tapi kita tak tau lagi ramai org berhati mulia :)

    BalasPadam
  3. Wow. Deep. Sometimes we need incidents like these to be reminded. Good post.

    BalasPadam
  4. TANPANAMA - Ya setuju, oleh tu kita jgn prejudis dgn sesiapa pun, pakaian mereka dan style mereka tu HAK MASING2 yg pilih dan semua tu bukan 100% gambaran dalaman mereke .

    HAFIZ - Ya paham sebab dlm melayu huhu ... Tu lah pasal banyak org berhati mulia tapi kita sering gejudge mereka hanya kerna luaran yang kita lihat tidak "ngam" dgn pandangan mata kita.

    TIGERLILY - nasib baik nda jatuh semua digital dan sony audio player saya huhu

    BalasPadam
  5. btol2....mmg spatutnya kita tidk menilai seseorng dari luaran...tapi selalunya 1st impression tu di nilai dari luaran...camna tuh? hoho

    BalasPadam
  6. Nasib baik bro......dr kau biarkan tercicir lebih baik bg kat aku je bro, hehehehhehe......jd, jgnlah cpt sgt bagi tanggapan dan menilai seseorg itu pd luarannya kerana rambut je sama hitam, hati lain2 beb.

    BalasPadam
  7. ASHA & AFAD - Ya benar .. hohoho

    BalasPadam
  8. betul tu dong...tp kadang2 kena hati2 jugala... sbb nasib kita tidak bule jangka kadang2...

    BalasPadam
  9. TROY - secara AM nya JANGAN lah prejudis hoho

    BalasPadam
  10. good experience. lesson learnt in may different angle;)

    BalasPadam
  11. heheheh... tak semesti nya semua mereka yang muka pecah rumah itu jahat... dan tak semestinya yang kacak bergaya.... semua itu baik...

    heheheheh renung renungkan...

    wah.... taksangka ya...

    BalasPadam
  12. koih!!!!!! noontok!!!! nga kotompororosi gia hino dii......id toning doh kalabangan!!!

    BalasPadam
  13. Wah!..satu pengalaman yang memberi sejuta pengajaran.By the way,napa tak take pic orang tu.Bleh juga berkenalan heheheeh....

    BalasPadam
  14. a good lesson for everyone. :)

    BalasPadam
  15. well...
    tu la buktinya, first impression very important, kalau tak nak orang anggap kita bukan-bukan, so jangan buat diri kita nampak bukan-bukan....
    "if you want people to accept you, then make yourself look acceptable~" - puteRa

    BalasPadam
  16. good lesson. Tetapi..sy rasa kita mmg patut berwaspada jugak. Ramai jgk orang skrg cannot be trusted. Tapi,lagi ramai yang baik hati, tetapi cuma tidak suka menunjukkan initiaf utk berbuat baik. Duduk diam krn takut dilabelkan 'busybody'. Walau apa2pun.. nasib ada orang begitu..yg tulung ko. Tapikan,..Dong,nasib ko tidak trus 'flyingkick' lelaki tu kan? hahahhaa..

    BalasPadam