Isnin, 15 Disember 2008

Bantu saya pilih DSLR ... naif .................

Saya ambil keputusan rasmi untuk beli DSLR sebelum balik kampung beraya krismas .. jadi kepada para pengunjung dan kwn2 blog saya yang dah pakar dan penuh ilmu tentang selok belok DSLR yg berkualiti murah dan terbaik, sila berikan cadangan dan tunjuk ajar agar saya tidak menyesal dgn apa yang saya beli .. Saya menghargai cadangan dan pertolongan anda ... Ma Kaseh ..

CANON
SONY
NIKON
OLYMPUS

YANG MANA SATU LEBIH BAGUS ????? saya naif dan sangat naif tentang DSLR huhu
Photobucket

Ini cadangan SUMARDI dan ISA .. ma kasehhh sebab mempengaruhi saya wakaka

Nikon D90 Key Features

* 12.9 megapixel DX-format CMOS sensor (effective pixels: 12.3 million)
* 3.0-inch 920,000 pixel (VGA x 3 colors) TFT-LCD (same as D3 and D300)
* Live View with contrast-detect AF, face detection
* Image sensor cleaning (sensor shake)
* Illuminated focus points
* Movie capture at up to 1280 x 720 (720p) 24 fps with mono sound
* IS0 200-3200 range (100-6400 expanded)
* 4.5 frames per second continuous shooting (buffer: 7 RAW, 25 JPEG fine, 100 JPEG Normal)
* Expeed image processing engine
* 3D tracking AF (11 point)
* Short startup time, viewfinder blackout and shutter lag
* Slightly improved viewfinder (96% frame coverage)
* Extensive in-camera retouching including raw development and straightening
* Improved user interface
* New optional compact GPS unit (fits on hot shoe)
* Same battery and vertical grip as D80
* Vignetting control in-camera
* 72 thumbnail and calendar view in playback


32 ulasan:

  1. oooooo
    nak beli kamera......

    boleh ambik gambar kawin nanti!

    BalasPadam
  2. kalau dlm list gambar tu better amik Canon. Tapi kalau nak berbaloi amik ler Nikon D80 atau D90...

    BalasPadam
  3. HECTOR - napa dlm list ambil canon tp cadang nikon ? hmmm

    BalasPadam
  4. kalo mau beli camera jenis yg canggih2 ni ...bagus trus beli tu NIKON.....puas hati ..

    BalasPadam
  5. Sya ada Canon EOS400D, puas hati. Tapi skarang Sony 300 alpha ada offer dengan 2 lensa free. Should go with that one..

    BalasPadam
  6. Berapa lah harga nya tu pelagus ?

    BalasPadam
  7. Du Kuching its about RM35++. brapa bujetmu?

    BalasPadam
  8. Saya dengan ikhlasnya mencadangkan ko beli Nikon D90.. Review pasal ni kamera di http://kenrockwell.com/nikon/d90.htm dan http://www.dpreview.com/reviews/nikond90/ diharap dapat membantu buat keputusan.

    Walau bagaimanapun, tidak kira apa brand kamera sekalipun, itu cuma 'tools' untuk mengambil gambar sahaja. Kreativiti dan seni gambar itu nanti adalah daripada orang yg guna kamera tu.. hehehe..

    Berdasarkan gambar-gambar yang ada dlm blog ni.. sa nampak cukup kreatif sudah.. apa lagi kalau sudah edit..

    Akhir kata.. belilah Nikon D90!

    BalasPadam
  9. Mr GOGDS - Arahan di terima !! hehehe ko jugalah sifu yang baik .... baik lah ... keputusan rasmi nampaknya banyak org cadang . D90 ...

    BalasPadam
  10. so far Canon is the one I found nice to use.. but hey, it's all up to you... hehe.. use the one u feel comfortable with hehe

    BalasPadam
  11. Sya tidak pernah belajar tentang DSLR ni.. by the time sya teringin sangat memiliki.. kluar D90.. the first DSLR yang boleh capture video.. and my comment is.. you better get it one..

    Canon : Lens Lebih murah..
    Nikon : Lens pun hampir sama.. tapi kualiti lebih baik (canonians still ok)
    Sony : Mahal ooo... Kualiti gambar memang cantik..
    Olympus : Bukan mau cakap tidak ok.. but.. masih belum kukuh d pasaran.. ;)

    p/s: gambar O2C captured guna D90.. remember the video? Itu belum live.. lagi terang..

    (Remember: Gambar yang cantik bukan terletak pada Camera tapi orang yang mengambil gambar tersebut sama seperti apabila kita rasa makanan itu sedap, manakan periuk yang bagus? Semestinya tukang masak dia bukan?)

    GOod luck gidong.. beli laa nikon.. yang original.. :D

    BalasPadam
  12. Since kawan2 O2C use the same brand.. hehe.. u must buy Nikon too.. D90 is great one. :)

    BalasPadam
  13. Klo sy i go for NIKON, sbb menurut kwn sy juga bergiat dlm benda2 ni.. lens Nikon buli muat semua DSLR Nikon inda kira yg baru atau lama..

    BalasPadam
  14. yg paling penting..man / the person behind the camera ba ...hehe ni ada kwn nama c vic..bagi tau & sy setuju! tingu la kemana arah hati ma tu tangan mau guna, kadang2 byk cadangan/pendapat d terima..lagi ko bingung, last2 dr ko juga tu :) u know better which is the best for u! kavagu...

    BalasPadam
  15. GOL - wah panjang penerangan ko ah .. terperinci lagi hehe .. akan di turuti hehe

    PIRUT - ya bah .. tataps laitu D90

    HAROL - aiks ko pun pakai Nikon kan ..

    HAFIZ - nak beli semua ? baiklah tolong belikan huhu

    BalasPadam
  16. LUMIS - rasanya Nikon bagu sebab dari dulu Nikon hanya buat kamera .. jenama lain tu kan buat radio lah, alat2 lain lah dan mcm2 .. nda tertumpu pd kamera .. jadi rasanya semua pendapat pasal nikon tu tepat dan bernassss sgt.

    BalasPadam
  17. follow u heart lah...sdh ada tu tanda2 tu ko lebih kepada nikon..hehe, ba apa lagi..capattt!!!! p bliiiiiiiiiii

    BalasPadam
  18. bili ja Nikon D90..cukup bagus sudah tu..buli la ko amik video juga...bah, bila??

    BalasPadam
  19. RAMISH - sabtu lah ni sa p bili huhu

    BalasPadam
  20. sy bilang pilih ja nikon....ndak paya fikir2 sdh...p bili!!! yg penting ada gambar2 sy yg cantik2 wakkakaka

    BalasPadam
  21. Dong...one word. WHATEVER! hahahaha!

    BalasPadam
  22. World Best Camera ,..hmm jenama apa yeh? SONY.
    Sony has once again been recognised by the EISA, with an award given to its 350 DSLR camera. Providing the benefits of DSLR, it also offers a unique Live View capability with super-fast AF, which the EISA Judging Panel was especially impressed with.

    In EISA’s own words: “The 350’s most impressive feature is the superbly designed Live View system. Thanks to a unique design, the camera can perform fast auto-focusing in Live View mode using the camera’s primary AF system. This avoids the problems of secondary AF systems, and delays while the mirror flips out of the way.” While a versatile, tiltable LCD monitor opens up a new world of creative possibilities for composition and unique angles of view.

    BalasPadam
  23. atuk banyak lagi pula cadangan ... bercabang hati dah ni ... bili ja lah asal ada huhu

    BalasPadam
  24. KAMI pun cadangkan nikon.. sbb so far kwn2 yg pakai hasil pict nyer lagi cantek dari yg lain...

    BalasPadam
  25. Gidong.. sudah si tompok bilang nikon.. lanun_laut pun cakap nikon.. hampir smua cakap nikon.. so? apa lagi? grab one! :D ada bonus sudah ka? :p

    BalasPadam
  26. O ya.. if ko beli nikon.. ramai kawan sudah guna nikon.. ko buli pinjam pinjam lens.. ;) hehehe...

    jam brapa ko p beli tu hari sabtu? Eheks..

    BalasPadam
  27. Gol tunggu kol dari tu kedai laini dia ckp sudah order , harap sampai ni minggu lah huhuhu, ko tau mana kadai yg ada stok sedia kah ? yg main turus bili huhu

    BalasPadam
  28. Sebab dah dalam list sebelum nie kamu cuma listkan itu saja. So dlm banyak2 list kamu tu canon EOS 400D tu ler yang terbaik.

    Namun begitu, cadangan saya paling berbaloi ialah Nikon D80 atau D90.

    Selamat Mencuba

    BalasPadam
  29. Huhuhuh....
    Finally, ko tebeli juga tu Nikon-D90 kan... Bah, boleh la ambik gmbr c Mahapson time kawin ni nnt....
    hehehe....

    BalasPadam
  30. Olympus since i pakai olympus :P

    BalasPadam